Защо е важна вратата на гаража

Колата е важна част от живота на всеки, ето защо и нейната поддръжка и съхранение не са без значение, особено, когато се касае за съхранението и подслона й. Важно е да има определено място и то закрито. Гаража е необходимост за всеки шофьор, а за да е лесно, безпрецедентно и компактно прибирането и изкарването й изберете добра, стабилна и надеждна гаражна врата, която да улеснява ежедневната употреба на автомобила.

В избора на гаражна врата може да се спрете между секционния вид или подемно разтварящия се врати.

Моделът и конструкцията на втория вид е монолитна. Тя се повдига, чрез лостов механизъм до покрива на гаража. Механизмите са два вида: сложна и независима система с лостове и по-опростена вариант система, която изисква хоризонтални водещи шини на тавана, които допълнително се оставят. Вратата от по-сложния вид механично отваряне е по-скъпа, опростеният вариант е обемист.

Секционния модел врати се водят от сандвич панели, свързани с метални части. Подемният механизъм на този вариант врати е система от шини, по които се плъзга вратата. Шините, по които се извършва задвижването зависят от размерите на помещението.

Удобствата, които предлагат съвременните гаражни врати са много и безспорно са най-добрия избор. Принципът на работа при електрозадвижване на вратата е идентичен при всички механизирани такива. Състои се от мотор, верига или ремък и лост. Към тях има още аварийно разблокираща система. Автоматичното затваряне, дистанционно управление,  броячът за циклите, крепежните болтове, устройствата за безопасност, за автоматично притягане и още ред механизми и съчетания се крият в гаражните врати, което определя и по-високите цени, които държат на пазара, но пък функционалността им е оправдана.

Когато избирате гаражната си врата проследете внимателно плавността при спускането и спирането й, а също на типа елемент, който затяга при задвижването ремъка, лоста и веригата. Обикновено периодично се налага тяхната поддръжка, чрез смазочни средства. Имайте предвид и, че при спад в електрическото захранване, задвижването на гаражната врата може да е затруднено или дори невъзможно. Добре е за такива случай да се предвиди стабилизатор на напрежението, който се закупува допълнително.

Гаражните врати могат да бъдат обогатени с прозорци. Ако се предвидят такива, то автоматично отпада нуждата от система за аварийно разблокиращо устройство.

Важен е механизъма на всяка врата, това правило особено важно е за гаражните врати. Добре е при избора на гаражната врата да обърнете внимание, колко добре са изработени частите й. Грапавините и местата по повърхността с остри ъгли и неравности говорят за лошо качество. Конструкцията на вратата не трябва да излиза от стената, а металните детайли да не излизат от конструкцията, това се отнася особено при секционните врати, където са разположени много елементи по самата плоскост на вратата.

Всички врати са с пружинен механизъм, независимо от вида им. Той компенсира тежестта на вратата.

При вратите с електрическо задвижване има брояч на циклите.

Грижата по отношение на механиката при добър монтаж е минимална. За разтварящите се врати се налага по-рядко, защото подвижните елементи са сравнително малко. При  секционните врати профилактиката е за предпочитане веднъж на половин или една година. Почистването от прах и мръсотия е желателно, заради механизмите.

Повече информация тук.

Comments are closed.

Post Navigation