Игрите и детското развитие

Подобрено зрение и координация между ръцете и очите

Както знаем игрите са много важни за детското развитие. Нека погледнем, обаче как стои въпросът с популярните от години компютърни и видео игри. Последните проучвания показват положителен ефект от екшън игрите върху зрението. Любителите на видеоигри имат подобрена способност да различават цветовите нюанси, подобрено визуално внимание, по-бързо време за реакции и подобрени умения за краткосрочна памет в сравнение с неиграещите видеоигри.

По-ясното виждане, отчетено от играчите на екшън видеоигри, доведе до предположението, че видеоигрите могат да се използват за обучение на възрастни за подобряване на зрението им. Видеоигрите могат да се използват като форма на рехабилитация за хора със загуба на зрението поради проблем в мозъка като възрастни хора, хора с амблиопия или претърпели инсулт. Амблиопия е нарушение на зрението, характеризиращо се с пространствени нарушения на зрението, включително намалена контрастна чувствителност и анормален контур. Дълго време се смяташе, че тези проблеми със зрението са необратими след детството, но последните проучвания показват, че това не е така.

Недостатъци и рискове от прекомерна игра

Ефектите от видеоигрите върху деца и юноши не са добре документирани, тъй като те са сравнително скорошно допълнение към медиите. Вероятно е обаче някои от неблагоприятните ефекти да са подобни на тези, докладвани при прекомерно гледане на телевизия. Те включват: повишен риск от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, затлъстяване, астма, намалена ефективност в училище и променена когнитивна функция.

Намалена социализация

Редица проучвания съобщават, че някои онлайн геймъри по-лесно се социализират и се срещат с хора онлайн, отколкото в реалния живот. Проучване на мултиплейър онлайн геймърите установи, че 1 от 5 предпочитат социализацията онлайн пред офлайн и че това е по-разпространено при мъже геймъри, отколкото при жени. Повечето време, прекарано в игра на компютърни игри, също бе свързано с намалена привързаност към родителите. Наскоро проведено проучване в Австралия и Нова Зеландия показа, че проблемните потребители на видеоигри, губещи контрол над времето за игра, по-лесно общуват с хора онлайн и имат малко приятели в реалния живот.

Поведенчески проблеми в юношеска възраст

Проучване на подрастващи (10–14 години) показа, че хората с проблемно поведение като агресия и престъпност, се занимават с повече онлайн игри (особено като герои- стрелци) и интернет комуникация. Онлайн ролевите игри водят до проблемно поведение като оттегляне и безпокойство. Друг доклад открива връзка между прекомерната игра и агресивното поведение.

Comments are closed.

Post Navigation