Избор на най-използвани материали за мебели

Ако сте в процес издирване не само на стилни и красиви, но и устойчиви и икономични мебели, то тази статия ще представлява интерес за вас.

Сред основните предимства и недостатъци на мебелите от масивно дърво са редица. Така, както всяко нещо си има своите недостатъци. Важно място в процеса на подбора на новите мебели заема въпроса: Какво да правя със старите. Ако все още за себе си не сте взели решение, то научете за Цени за извозване на стари мебели 0888 300 500.

Ето и най-използваните материали в производството на мебели днес:

МДФ и ПДЧ

Безспорен лидер в производството на мебели са МДФ или ПДЧ. Въпреки, че MDF бързо наваксва различията, той има влакнесто покритие със средна плътност. MDF и ПДЧ са направени по почти една и съща технология. Разликата тук е, че ПДЧ се произвежда от малки стърготини и дървени стърготини, а MDF се прави от дървени стърготини, натрошени на прах.

И двата вида дървени дъски се използват при производството на рамки и фасади на шкафове. MDF е отличен за части с извита повърхност, тъй като неговите листове имат дълбоки успоредни канали. Те са много гъвкави.

В мебелните фабрики се използва много дървена основа. Създават се фурнири или ламинати. Ламинатът е едновременно декоративно и защитно покритие, което прилича на слой от специална хартия, съдържащ модел, напоен със синтетични смоли. Ламинираните панели не са опасни на триене, петна, вода, топлина, драскотини, както и домакински химикали.

Продуктите от ламинирани плочи от дървесни частици или MDF изглеждат много естествено, но по отношение на естествеността те все още са по-ниски от мебелите от фурнир. От друга страна, по отношение степента на защита от външни влияния, качествата им се губят пред ламината.

Една от характеристиките в използването на панели от дърво е, че те използват фенолформалдехидна смола, която се разлага във времето и отделя токсичен формалдехид. Както се оказва, този факт е много важен и трябва да се вземе предвид при производството на мебели.

Повечето производители днес използват ПДЧ или МДФ само с минимална вероятност от емисии на формалдехид. В противен случай могат да възникнат проблеми при сертифицирането им за качество. Ето защо, ако мебелите имат европейски, руски или беларуски сертификат за качество, това няма да навреди на вашето здраве.

Изводи:

Не третирайте мебелите, изработени от MDF или ПДЧ, като продукти от втори клас;

когато купувате такива мебели, не забравяйте да изискате сертификат за качество – ако има, тогава няма опасност за здравето;

Ако купувате кухня в насипно състояние, не забравяйте да се поинтересувате от материала за покритие. Ако е изработен от ламинат, продуктите са добре защитени от всякакви повреди. Ако това е ПДЧ с фурнир, трябва да обърнете внимание на цвета и текстурата на отделните плочи.

Повече и за услугите на екипи по изнасяне и изхвърляне на старите мебели, научете от hamalski.com.

Comments are closed.

Post Navigation