История на крема за целувки меренг

Що е то, меренге

Става дума за нежен крем с въздушно-захарен протеин. Той, често е наричан beze, но има известна разлика в двете понятия. Разликата между пчелата и меренга е, че меренгето е в основата на фасула, който след печене се превръща във вкусна храна, а другото в сладкарска чиния. След като знаете, merengue – какво е, важно е да разберем откъде идва това ястие. Съществуват три версии:

Френски целувки – рецептата за сладкарски изделия разработена от готвачите Франсоа Масальо;

Швейцарски и италиански – така се наричат лакомства в чест швейцарския града Мейринген, в който е живял италианският майстор сладкар Гаспарини.

Какво е меренге

Най-разпространеният начин за приготвян на meringue(маренг) е познат с името Френски. За приготвянето му са необходими белтъци, които се разбиват на пухкав сняг. Разбиването става с пудра или захар на кристали, а в някои случаи може и комбинация от двата типа захар. Свен френската рецепта за целувки има и италианска рецепта и швейцарски меренг. Ето по малко инфо за тях:

Италиански меренг (Italian meringue)

При този маренг белтъците се разбиват на сняг и на струя с непрекъснато бъркане се добавя горещ сироп от захар. Този меренг се използва и когато десертът не трябва да се пече.

Швейцарски меренг (Swiss meringue)

При швейцарския вариант, белтъците и захарта се смесват в един съд, който се поставя на бен мари. Разбиват се на ръка или с миксер, докато се сгъстят и обема  им нарасне. След това се прехвърлят в купата и разбиването продължава докато сместа поохладнее.

Френски меренг (French meringue)

Тук, съотношението на продуктите за направата на Френският меренг е следната: 2 части захар, 1 част белтъци, половината от захарта трябва да е пудра захар, половината кристална. Ако искате меренг да ви е идеален, използвайте само пудра захар.

Към белтъците (на пяна), може да се добави лимонов сок. Това спомага оформянето на сняг.

Може да ароматизирате като добавите ванилия, ароматна вода, екстракт, ароматен алкохол, какао или друго, което сметнете за подходящо. Колкото по-гъст е крема, белтъчният сняг, толкова повече течни съставки може да добавите.

Експериментирайки с протеините и захарта. Така е направил някога и самият Гаспарини, а когато опитал да изпече, той създал най-вкусният хрупкава десерт, по който и днес малко и голямо се прехласва.

Да ви е сладко!

Comments are closed.

Post Navigation