Как да се грижим за меките мебели

Инвестицията в меки мебели изисква солидна сума средства, затова грижата за нея е от значение. Когато правилно съхраняваме, почистваме и се грижим за мебелите те ще ни се отплатят с добра визия и вярна служба години наред.

Ако предстои смяна на обзавеждането, то погледнете повече за изхвърляне на мебели.

За да съхраним живота, красотата на багрите и качеството на материите на меката мебел се налага да полагаме известни грижи за тях. Почистването на меката мебел трябва да става веднъж седмично, в което включваме забърсването на прахта или изтеглянето й с прахосмукачка. Щом говори за по-обстойно почистване от типа изпиране, то е добре да го правим 1-2 пъти в годината, със специални за целта препарати и при нужната проветливост на мебелите, за да не предизвикваме вмирисване на тъканите или загниването им в дълбочина.

Поддръжката на мебелите е важна за цялостната обстановка в дома. За седмичното почистване на дома, можем и сами да подготвим и извършим процедурата потриване на ръкохватките на меката мебел, а частите, където има кожа, текстил или друга материя да издухаме с прахосмукачка.

Ако се налага сезонно и обстойно почистване на мазета и тавани е важно да се обърнем към фирми, които извършват тази дейност. Такива ще съдействат и при нужда от изнасяне или изхвърляне на тежки и обемни мебели.

И за тези, които държат да се образоват в тази насока е желателно да са на ясно, коя материя на мека мебел, от какво се нуждае:

За мебелите от естествена кожа се изисква забърсване с мека кърпа намокрена с газирана вода. Веднъж в годината може кожата да се отрива с крем без съдържание на мазнини. Силни препарати не се използват;

За мазните петна и тези от храната лесно се премахват с вода, сапун и мека кърпа. Разтворители от типа на ацетон са напълно забранени.

За мебелите от различни по-груби тъкани се използва четка за дрехи. Един път в месеца се изчеткват. Ако по тъканите има петна от вино, бира, сосове,  какао, мастило, червило, смола, кръв или яйца, то за отстраняването им се ползва разтвор от хладка вода и шампоан. Ако ръжда или засъхнало петно стоят на дивана ви лесно може да ги премахнете с лимонена киселина 1 с.л. и вода 100 мл. За петна от восък се употребява 90% етилов спирт, след като восъка е засъхнал.

Механизмите на меката мебел се съхраняват за по-дълго като се смазват периодично с 1 до 3 капки масло.

Вижте още какво предлагат:

IZVOZVA.COM

NACHISTO.COM

ИЗВОЗВАНЕ.COM

Comments are closed.

Post Navigation