Как да си направя катък у домa

Катъкът се приготвя по стара българска рецепта и е харесвана разядка за хора на различна възраст. Приготвянето му е много лесно, икономично, затова ви предлагаме рецепта за катък и малко детайли, около нея:

Рецептата за приготвянето е известна от, преди няколко хиляди години и се предава от поколение на поколение.

Какво трябва да заем за катък

Катъкът се получава, чрез ферментация на мляко, благодарение на добавянето на специална бактерия. Като основна суровина за създаването на катък се използва козе, краве, овче или биволско мляко. Такова трябва да е добре отцедено от водата, така, че в него да остане само гъстата консистенция.

Полезни характеристики

Ползите от катъка се дължат на богатия състав от витамини и минерали. Това се случва, благодарение на използването на жива закваска. Такава, възстановява благоприятната микрофлора и вредните бактерии и престават да се размножава. С редовна консумация на катък, дейността на храносмилателния тракт се подобрява. Това помага и при различни храносмилателни проблеми.

Какво още трябва да знаем за домашно приготвеният катък

Този продукт съдържа калций, който укрепва костната тъкан в тялото. Поради наличието на силиций, калцият се усвоява много по-добре, а работата на сърдечно-съдовата и нервната система се подобрява.

Катъкът помага за нормализиране на кръвното налягане. В този продукт има желязо, от което се нуждае сърдечният мускул. Той съдържа витамин А, който има положителен ефект, върху зрителната острота, и витамин D, който намалява риска от остеопороза.

Благодарение наличието на витамини от група В, дейността на нервната система се подобрява. Последното от своя страна помага за справяне с безсънието, стреса и умората.

За да получите вкусна и висококачествена разядка на име Катък, може да я приготвите у дома. За целта са ви необходими минимум усилия и продукти:

Катъкът с печени чушки е една вкусна разядка!

Необходими продукти

Червени чушки – 1 кг.;

Цедено кисело мляко – 500 гр.;

Крема сирене – 200 гр.;

Краве сирене – 300 гр.;

Чесън – 5 скилидки;

Сол;

Зехтин;

Магданоз.

Начин на приготвяне на катък:

В купа сипваме изцеденото кисело мляко, добавяме натрошеното сирене, заедно с крема сиренето, нарязаните червени печени чушки и ситно настъргания чесън.

Овкусяваме, добавяйки сол, магданоз и зехтин.

Разбъркваме и омешаме всички съставки много добре.

След, което прибираме съда с катъка в хладилник за, около 2 часа.

Когато гостите дойдат, сервираме в чиния.

Украсяваме с маслини, зеления, резени прясна краставица или домат, или друго по избор.

Добър апетит!

Comments are closed.

Post Navigation