Мистериозните пътешествия на опасните отпадъци

В индустрията за отпадъци има „черна врата“, за която мнозина се страхуват да говорят, а още повече не се интересуват да научат. Тази черна врата се отнася до всичко, което се крие зад това, което обикновеният човек вижда при рециклирането. След като камионът за рециклиране е бил изпразнен и съответно кошчетата, той е забравен, изчезнал е, това е черната врата.

Ето къде всъщност отива тази черна врата. Проблемът е, че някои от конкуренти използват липсата на видимост, за да практикуват някои трикове. По този начин вредят на екологията.

Доста често голямата грешка с опасните отпадъци всъщност я нарича опасен отпадък. Тя класифицира всичко това под един и същи термин, създава илюзията, че всички опасни отпадъци могат да бъдат третирани еднакво, което за съжаление не е вярно. За всеки тип отпадъци трябва да се вземат различни мерки и предпазни мерки, а това означава, че предлагането на евтина и бърза корекция трябва да ви предупреди, че нещо не е съвсем правилно.

Интелигентните услуги за управление на опасни отпадъци са прозрачни, създават осведоменост и предоставят образование на тези предприятия и пребивават с проблема. Щом тази черна врата се затвори, вие сте извън контура. Най-отговорните търговски клиенти, с които работим, са готови да платят повече за ангажиране на решения, тъй като те често не са генератор на отпадъци и възлагат на нас. Когато веригата за доставки има желание да се учи и усъвършенства, вие сте в добри ръце.

Имайки предвид всичко това, смятаме, че е много важно да подчертаем какво точно се разбира под опасни отпадъци, като предоставим някои примери. Съществуват два различни опасни отпадъци; луминесцентни тръби и батерии.

Флуоресцентни тръби

Опасността от флуоресцентни епруветки и причината те да се считат за опасни е съдържанието на живачни пари, които имат токсични ефекти върху нервната, храносмилателната и имунната система, както и върху белите дробове, бъбреците, кожата и очите. Това е един от топ 10 на най-опасните елементи според Световната здравна организация.

Чупенето на флуоресцентни тръби в депото е риск, който не сме склонни да поемем. Само един грам живак може да замърси милиард литра вода, а депата доста добре да съдържат съдържанието си и да избягват течове – те не са безусловни.

Процесът на рециклиране на флуоресцентни тръби:

Изпращаме екип за събиране със специализирана апаратура за здраве и безопасност, за да вземем флуоресцентните епруветки;

За клиентите, които редовно произвеждат този вид опасни отпадъци, можем да предоставим специализирани кошчета или контейнери;

Събраните епруветки отиват до съоръжение за рециклиране или оторизиран партньор;

Металът и стъклото се отстраняват от тръбите за техния собствен процес на рециклиране;

Фосфорният прах, който остава и съдържа живак, преминава в дестилационен резервоар, където се превръща в пара и след това се кондензира обратно във висококачествен живачен метал.

Стъклените, металните и пластмасовите компоненти се продават на компаниите за рециклиране, фосфорният прах се продава на производителите на крушки за производство, а живакът се връща и на производителите, създавайки кръгова икономична верига

Рециклиране на батерии

Всички знаем, че батериите са вредни. Това, което повечето хора не знаят, е, че почти всички батерии могат да бъдат рециклирани, като например:

Батерии AAA, AA, C, D, 9V;

Батерии за кола;

Батерии за лаптоп;

Батерии за телефон и камера;

Промишлени батерии.

Тъжното е, че повече от 90% от батериите не се рециклират и може би милиони мъртви батерии седят в чекмеджета на цялата страна, защото хората не знаят какво да правят с тях. За потребителските батерии може да намерите каси в местния център за рециклиране. Що се отнася до по-големите батерии, най-добре е да се обадите на експерт, подобно на самите нас относно нашата услуга за изхвърляне на батерии

И така, ето какво се случва с батериите:

За малки батерии може да събирате в буркан, за да ги съберете, достатъчно количество, преди да предадете в пунктове за събиране и последващо рециклиране.

За по-големи батерии, като акумулатори за автомобили, се организира кош за събиране, който се зарежда въз основа на капацитета.

Когато кошчетата или бурканите са пълни, се обаждате на chistachi.bg.

Процесът зависи изцяло от това какъв тип батерия се рециклира. Пластмасата плава, докато металите падат на дъното. Пластмасата (полипропилен) се отнема за рециклиране, докато металът и оловото се отделят допълнително в различни потоци от отпадъци. Оловото се разтопява в блокове, които се продават обратно на индустрията за производство на батерии.

Киселината на акумулатора може да се рециклира в натриев сулфат, бял прах без мирис, който се използва в прах за пране, стъкло и текстил. Той също може да бъде неутрализиран и превърнат във вода. При никеловите и литиевите батерии процесът е малко по-различен, но много по-сложен за обяснение накратко.

Други материали

Всеки тип отпадъци си има своя метод за преработка и обезвреждане. Това, какво трябва да се случи с вашия боклук е наша грижа. Също може да поръчате демонтаж и извозване на стари мебели Пловдив.

В заключение:

Само защото нещо е трудно да се рециклира, това не означава, че е невъзможно. Това да сме отговорни и устойчиви, не означава активно да се опитваме да спасим Земята, а вместо това да правим положителни промени с човешките и финансовите ресурси. Ако сте поели отговорността да използвате тези опасни предмети, може да обмислите варианта и да поемете отговорността и за правилното им изхвърляне.

Comments are closed.

Post Navigation