Почивка на Сапарева баня – в духа на омайната планинска красота

Сапарева баня се намира в северната част от Рила планина. Тя е в голяма близост със столицата и от нея я делят само 75 км. югозападно. На не повече от 15 км  на изток се намира град Дупница.

Курортното място Сапарева баня носи славата си на туристическа дестинация заради своята топла минерална планинска вода. Тя достига  103 о C и се характеризира с чистота и свежест. Популярната минерална Сапарева вода извира от единствен по рода си гейзер, който представлява и голяма атракция за туристите на Балканите. Историята на планинското градче винаги е била свързвана с минералните ресурси на региона. Една цивилизация процъфтява на това място, а днес в градчето е обитавано от около 5 хил. жители.

Данни за съществуването на Сапарева баня има от 5500 пр.Хр.. За първите жители на селото са известни траките. Първото име на курортното планинско градче е било Германея. Името му било дадено в чест на тракийския бог Немски. От времето на III век, днешна Сапарева баня или Германея е водещ регионален център на провинция Дакия, Рим. Градът бил важна отбивка, на която спирали пътуващите до и обратно за Рим.

Сапарева баня свързвала и три главни възлови места – Черно море, Гърция и Рим. Това обаче не е единственото, с което туристическата дестинация става известна. От нея родом бил византийския генерал Велизарий. С името и историята си днес, Сапарева баня се гордее, а най-голяма чест отдава на природното богатство, с което я е дарила Майката природа – планинската лековита минерална вода.

Днес в Сапарева баня има изградени множество медицински центрове за лечение и профилактика на редица заболявания. Наред с посещение цел лечебна визита, туристите имат възможност да разгледат и множество забележителности в региона на Сапарева баня. Сред тях са манастири, църкви и някои от националните туристически обекти за страната. Сред последните се нареждат Седемте рилски езера и резерват Скакавица, водопада до него, Национален парк Рила.

Разходка и престои в Сапарева баня къща за гости, отвеждат туристите до популярни туристически маршрути из дебрите на Северозападна Рила.

Comments are closed.

Post Navigation