Рециклиране на всичко метално и старо

За да се отървем от всичко лошо, непотребно и задушаващо ни от ежедневието и да внесем новата положителна енергия в домовете си, трябва да започнем с чистката. Събиране, сортиране и рециклиране на всичко старо е първата и важна стъпка, която всеки трябва да предвиди. Като по-сложен, по-доходен и по-рентабилен процес от всички видове рециклиране на отпадъци нека насочим вниманието към колите за скрап.

В случай, че и вие притежавате едно старо превозно средство на паркинга пред блока, за което отдавна знаете, че не може да ползвате, то време е да научите как и къде да предадете.

Сам по себе си процеса се извършва от изкупвача на скрап, а за по-големите ентусиасти може и някоя и друга хитринка около предаване на старо желязо за скрап и коли за скрап:  Като начало може да започнете с източване на горива, масла и всички видове течности от колата. От купето и каросерията се отделят неметалните части. Такива са седалки, гуми, пластмасови устройства, в това число аербеци, волан, стъкла и други.

От старата кола се премахват и захранващите устройства – батерии, акумулатор и други.

Деактивирането на въздушни възглавници също има значение. Свалят поетапно и всички типове филтри по двигател, фарове и конструкции от пластмаса и/или стъкло, брони, табло и други.

Едва след отстраняването на неметалните и взривоопасни части от автомобила може да се пристъпи и към процеса по рециклиране. В него се включва пресоването на метала. След като бъдат пресовани металните части на старата кола, тя е по-лесна за транспортиране от едно място на друго. За целта има специално създадени места, където се извършва раздробяването от специални машини. Идва ред на голямото отделяне на металната от неметалната част, с помощта на огромни магнити. Готовият материал е известен като заготовка, а той от своя страна бива извозван до специални площадки, в близост. От тези скрап площадки всички метали се товарят на големи съоръжения – кораби, влакове и се разкарват до предприятия по цял свят. В големите скрап предприятия става претопяването и създаването на нови метални плоскости, връщани обратно в експлоатация.

Comments are closed.

Post Navigation