Съвместен живот между младоженци и родители

Трябва ли младоженците да живеят с родителите си?

За съжаление, въз основа на практиката на семейния живот, много често такива условия на жилище се отразяват негативно на отношенията на съпрузите и понякога водят до развода им. Това се обяснява с факта, че за един от тях животът, след сватбата не претърпява големи промени.

Това е така, защото те не трябва да излизат извън дома си. Те са примирени с традициите и правилата на новите членове на семейството, за разлика от другата си половинка. Ето и Как да живеем в хармония със семейството си.

Без значение, как се развиват отношенията между съпруг и съпруга, рано или късно съвместното живеене с роднини ще доведе до недоразумения и разногласия, които могат да причинят сериозни конфликти. По правило най-често главните им герои са свекърва и снаха, или свекърва и зет.

Какви са причините за конфликти между две семейства

Съвместният живот на млада двойка с техните родители никога не е безоблачен. Винаги има ситуации, в които ще се изисква единодушно решение по определен въпрос, но постигането на консенсус не е лесно.

Психолозите успяха да формулират основните причини за конфликти, които избухват между две семейства на базата на съвместно съжителство.

Така основният източник на всички разногласия може да бъде нов член на семейството. Ако съпругът е идеален за съпругата и виждат в него само положителни аспекти, тогава родителите може да не споделят това мнение. В сърцето си, несъгласен с избора на собственото си дете, през целия си живот те могат да изпитват враждебност към неговия обект на обожание.

Освен това изобщо не е необходимо те да го демонстрират в отворена форма, като директно показват целия си негатив над „врага”. Може би това родителско недоволство просто ще създаде сегашното им общо семейство и трудна емоционална атмосфера, на която не всеки може да издържи. Зетят или снахата могат да предпочетат да прекратят отношенията с любим човек, просто вече не могат да издържат психологическия натиск, упражнен върху тях от любимите му хора. Веднага трябва да се отбележи, че е невъзможно по някакъв начин да се поправи тази ситуация. Единственият вариант за младо семейство, което иска да поддържа връзката си, ще бъде преместването в друго жизнено пространство.

Друга често срещана причина за кавги, между поколенията може да е неудобството им по отношение на живота. Така, много често две домакини не могат да споделят място в една кухня, но може да са доволни от навика, новият член на семейството да оставя каша в апартамент. Такива изблици на гняв са оправдани и разбираеми. Всъщност в подобна ситуация възрастните трябва да променят навиците, които са се развивали в къщата им от години, съсредоточавайки се върху желанията на новия член на семейството. Само търпението и мъдростта, показани от последните, могат да помогнат за намаляване на броя на конфликтите, които възникват, между младоженците и родителите. След известно време всичко със сигурност ще е на мястото си и всички ще свикнат един с друг и новите условия на живот.

Много често не е възможно възрастните да намерят общ език с младите хора именно поради значителната разлика във възрастта. Сега в един апартамент ще живеят две различни поколения, всяко от които има свои ценности, погледи за живота, традициите, навиците и особеностите. Най-лошата ситуация е при тези двойки, където по време на скандали съпругът или съпругата, вместо да действат на страната на партньора си, започват да заемат позицията на родителите. Това несъмнено ще доведе до кавги в двойката.

Едни и същи хора невинаги се сближават при едно и също възпитание, образование, религиозни убеждения, ниво на интелектуално развитие и социален статус. В тази ситуация родителите на по-успешен човек винаги ще вярват, че той е избрал грешната половинка за себе си, но е достоен за много повече в живота.

В interpolezno.com ще откриете още много статии на теми свързани с човешките взаимоотношения.

Разликата във финансовото състояние на семействата е особено трудно поносима. Най-често младите съпрузи предпочитат да живеят с онези родители, които са по-добре финансово обезпечени и могат да им осигурят някаква подкрепа в началния етап. Родителите обаче не могат да споделят този ентусиазъм на младоженците и не смятат за свой дълг да поддържат този съюз.

Comments are closed.

Post Navigation