7 начина да сте успешни със своя бизнес в интернет

Не презирай хляба, за да не минеш един ден на трохи“ – Уилям Шекспир. Именно в посоката на неговата мисъл нека насочим вниманието към 7 начина, които да помогнат на всеки бизнес, за да бъде той успешен.

Ако в момента развивате собствен бизнес или имате вече създаден такъв, които години наред се е стопирал на едно място, навярно ви е нужен рестарт, побутване или нова насока. Онлайн магазин може значително да покачи прираста от продажби. Предлагаме ви 7 универсални начина да сте успешни с вашия бизнес, да популяризирате дейността му, да изпъкнете пред конкуренцията и да увеличите значително ръста на продажбите си.

Тенденцията е развиване на бизнес в Интернет. За целта ще са ви нужни множество неща като добре направен уеб сайт, стабилен маркетинг и реклама, популяризирането му в социалните медии, уникално съдържание, неповторим дизайн, подходящ на дейността на бизнеса и още много неща.

Подбор на думи – няма спор, че краткото, смислено и ясно съдържание е онова, което грабва на първо внимание погледа на клиента. Ето, защо от значение е не само домейнът на сайта ви, но и представянето в страницата За нас, Начало или Home.

Както в подбора на водещи теми и заглавия, така и в текстовата част на уеб сайта си заложете на кратко и конкретно, смислово съдържание. Ако дейността ви е онлайн магазин на стоки, то обърнете внимание на заглавието и краткото описание на всеки артикул. Заглавието може би няма веднага да продаде стоката, но то трябва да заинтригува потенциалния купувач, да се класира добре в търсачките и да достигне до конкретната аудитория потребители.

Днес масово посетителите в интернет обръщат специално внимание на емоцията. Ето, защо, освен емоционално текстово съдържание може да представите и завладяващи снимки, изображения, клипове. Емоцията продава и затова описанието трябва да е такова. Опита показва, че най-много овации събират личните истории, споделяния и това предполага и харесванията. Опитайте и вие да наблегнете на подобна сантиментална и завладяваща част по отношение предлаганите продукти.

Дайте си сметка за причината на предходен неуспех – ако нещо в предходния стил на работа не е вървял, то опитайте да вървите по изцяло нови пътеки. Ето, защо ако сте имали друг електронен магазин или сайт на вашия бизнес в интернет и той не се е класирал добре или не е реализирал удовлетворителни печалби, то навярно някъде бъркате. Обърнете се към специалист за seo оптимизация, мобилна версия, популяризиране в социалните мрежи, написване на качествено съдържание, изграждане на нов уеб сайт или редизайн на съществуващият вече.

Значение на графики и снимки – обърнете се към професионалист, ако сами не може да си набавите авторски и качествени снимки за вашия уеб сайт. Дизайнът, както и подредбата на вашия онлайн магазин могат да провокират вниманието или да отблъснат потенциалния клиент. Ето, защо е важно със самото влизане във вашия виртуален магазин, вниманието да бъде задържано.

Обективна оценка – няма да се лъжем конкуренцията днес и за всичко е твърде голяма. Ето, защо е важно и вие да изпъкнете по някакъв начин. Разбора се дори в глобалното пространство, това няма да стане веднага. Нужни са време, опит и познания. В случай, че сега трябва да се учите на всичко, потърсете специалисти в конкретната задача или професионална фирма. По този начин ще спестите време, което може да насочите в по-целева ниша, например самия бизнес. Масова грешка у българина е да се наема с всичко сам, за да спести средства, но така не цени най-скъпото си, а именно времето. Такова, дори с пари не може да купи. Освен това, когато вършим повече от една дейност или сме ангажирани с много неща няма как да сме оптимално пълноценни за същността.

Дайте бонус – нещо на разпродажба, нещо безплатно, нещо изключително изгодно, винаги е примамвало вниманието на аудиторията. Бонусът може и да не е конкретна стока, но ще е стимул за всеки купувач.

На седма позиция в началното представяне и развиване на успешен бизнес, обърнете внимание на призива. Най-мощната реклама е тази в социалните мрежи, а у нас с най-голяма сила действа Фейсбук. Ето, защо е важно да призовете там последователи и потенциални клиенти, а именно като отправите призив към действие. Понякога нещата са ясни и се подразбират от само себе си, но това не изключва възможността да напомните за себе си и вашия бизнес, да бъдете внимателни и любезни, да сте коректни и изпълнителни във всяко отношение. Когато клиента остане доволен, той ще ви „похвали“ в социалните медии, а какъв по-добър повод от още един глас в плюс за вашата репутация. Подканата действа на психологическо ниво, а това е още друг важен момент.

В заключение нека само добавим уважението към клиента или „Клиента е бог“, затова трябва и да се доближите максимално до неговите вкусови предпочитания и изисквания.

Comments are closed.

Post Navigation