Вкусен мед от цвета на липите

Има два вида мед. Нектарен и манов. Много хора се чудят каква е разликата между тях. Ако прочетете следващата редове ще разберете каква е тя. Както знаете медът се събира главно от нектара на растенията и дърветата. Обаче когато няма достатъчно, пчелите събират меда от соковете на дърветата – получения мед от този продукт се нарича манов мед.
Доста различни са дървесните видове от които пчелите имат възможност да събират сокове. Малка част от тях са – върби, дъб, смърч, круша, вишня, клен, ела, бор и още много други. Химичния състав на мановия мед се различава с нектаровия до много голяма степен. Както знаете, водното съдържание в нектаровия мед е около 15 до 20 процента. Положението при мановия мед е коренно различно. Там водата съставлява над 50-60 процента.
Пчелният прашец намира приложение в много продукти в сферата на козметиката. Освен това пчелният прашец е много предпочитан от спортисти защото има невероятни хранителни качества и свойства.
Много хора знаят какво е това клеевата тинктура и при какви случай се използва. За съжаление има и такива които не са наясно с страхотните резултати които дава това средство. Както става ясно от една от думите в името му, тинктурата има главна съставка клей. Това от своя страна е продукт на пчелите и те го използват за предпазване на кошерите от най-различни болести и зарази. Ние го използваме под формата на клеева тинктура при най-различни болежки.
Пчелите са удивителни животни.

Те събират нектар и мана от най-различни растителни видове и винаги се получава невероятен продукт. Нека поговорим за един специален вид мед. Нарича се липов мед и е един от най-познатите на българина. Това е така заради много насаждения от липа. Липовия мед е известен и със своите лечебни качества. При настинки и простуди той е един от най-препоръчваните.

Comments are closed.

Post Navigation